zondag 7 september 2008

THEMA ; 1e workshop schilderen. (d.d. 27-08-'08)
"Rian, het leukste is, als je totaal onbevangen aan zo'n workshop begint" werd me gezegd.
Maar als je, zoals ik, toch globaal in je koppie hebt bedacht HOE je schilderij eruit moet komen te zien...verder lekker eigenwijs bent én uniek wilt zijn...sla je die goedbedoelde raad in de wind.
Het schepte voor mij wat meer rust in het vooruitzicht als ik WIST waaraan ik begon.
Nog nooit had ik op canvas een eigen schilderij gemaakt dus de uitdaging was groot. Dit 'moest' het REAL WORK worden van hetgeen ik al zolang in photoshop be-oefen. Als ik mijn latje maar niet te hoog legde !?.
Schilderen is totaal niet te vergelijken met digitaal 'freubelen'. In Photoshop kan je eindeloos veranderen en verbeteren/perfectioneren...maar met een kwast en verf ??? Het zou mij benieuwen !

Thuis was ik al volop aan de slag geweest. Had me voorbereid door oude foto's te scannen en uit te printen. Ja...ik wilde er ook een soort van collage van maken.
De keuze was nog best moeilijk. Maanden geleden had ik bij ons moederke al oude foto's uitgezocht en uiteindelijk....koos ik voor deze.


De 2e stap. Oude en persoonlijke elementen toevoegen.
Héél ffkes heb ik nog overwogen om mijn DOOPmutsje toe te voegen. Maar nee. Dát (en het bijpassende doopJURKJE) laat ik toch liever een keertje in lijsten.
Ik koos voor het zilveren tientje dat ik ooit erfde van mijn oma.
En voor de 2 zilveren hangertjes die Johan en ik elkaar schonken in onze verkeringstijd.
Verder nog een oud versleten armbandje - een duimstok van Johan - een reepje kant, dat ik door een paar uurtjes in koude thee te leggen, een vintage effect gaf - en een stuk touw.
Wat ik ook persé in het schilderij wilde verwerken was een bladzijde uit het blokfluitboekje waar ik vroeger zelf nog les uit heb gehad. (Wie wat bewaard heeft wat hè.)
Of die ene zwemdiploma van reddend zwemmen ?
Mijn bewaardoos zit/zat vòl met herinneringen. Ik moest écht keuzes maken.


De 3e voorbereidings stap. De kleuren.
Met photoshop is dat zo moeilijk niet. Via een foto-scan van één van de Engelse kussens die hier thuis onze bank opsieren, wist ik al dat de achtergrond van het schilderij daarmee moest matchen.
Wat meer twijfel bracht was de invulling van de compositie. Het stylen zeg maar.
Het doek had de afmeting 80 bij 80 en zouden mijn elementen daarop wel goed uitkomen ? Ik ging dus wéér wat oefenen.


Daarna...de uiteindelijke workshop bij een kunstschilder thuis in zijn attelier.
In één woord ? BRILJANT !
Ik heb 't al vaker gezegd. KUNST vertrekt altijd vanuit het gevoelsleven van de kunstenaar ZELF. Niets is zo persoonlijk als smaak en wat voor de een "kunst" is, kan bij de ander afkeer oproepen. Kun je je inleven in zijn of haar verbeelding, dán pas zal die kunst jou aanspreken.
En dit gegeven..was een raakvlak wat hij en ik deelden.
Hij hielp me alleen als ik écht vast zat (zoals ffkes met 'n bepaalde kleur) Verder liet hij me totaal vrij in mijn fantasie en beleving.
Fantastisch was het...héérlijk ontspannen mèt een uitgebreide bourgondische lunch inclusief en ècht gezellig met de andere cursisten (waaronder dochterlief).

Tuurlijk is het een éérste poging. Eenmaal weer thuis spookt er toch vanlles door je kop of je nèt niet dat éne dingetje nog had moet veranderen. Had ik nog wat mèèr met een zilveren kleur moet werken ? Maar de kunst bleek òòk dat het moeilijk was om te STOPPEN met schilderen. Wanneer is een schilderij AF ?

De dag daarna. Ik kan het schilderij gaan afhalen. Het is droog en vernist.
Nu rest alleen nog ophangen- nagenieten - be en verwonderen en de verschillende reacties afwachten. Wat men er ook van vind...IK BEN ER TROTS OP DAT HET ZO PERSOONLIJK IS GEWORDEN.
De elementen zijn goed zichtbaar....


EN HET EIND RESULTAAT MAG ER WEZEN.
( ♪♪ het is moeilijk bescheiden te blijven ♪♪) LOL


En HOE ik het schilderij ook fotografeer !
De rode kleur komt véél knallender over dan in werkelijkheid. Wanneer je 't schilderij hier thuis aan de muur ziet hangen komen die tinten een stuk kalmer over.
Het leukste is wèl, wanneer de zon volop naar binnen schijnt. Het zilver blingBLINKT en de foto's strálen.
Goh..het is echt voor herhaling vatbaar.

2 opmerkingen:

LOEPIE DEN EERSTE zei

OW WAT MOOIIIIIIIIIIIIIIIII... GEMAAKT RIAN, KLASSE!!!

IK KAN MUH VOORSTELLEN MEIS, DAT JE HIERAAN JE VOLLE OVERGAVE HEBT GEGEVEN, HET RESULTAAT MAG ER WEZEN!

KNAP GEDAAN...
ZO HELEMAAL JE EIGEN 'IK' ERIN GEWERKT...

MUH P E T GAAT DIEP AF!!!

Anoniem zei

Wow, wow, wow...... werkelijk helemaal geweldig geworden! en wat groot Rian. Helamaal super geworden. Hoop dat je weer opgeknapt bent. Het was zo stil op je blog. Maar dit is weer genieten.
Ben benieuwd naar je volgende werk.